Veiligheid van de Blockchain

De blockchain wordt beschermd door verschillende mechanismen, waaronder geavanceerde coderingstechnologie en wiskundige modellen van gedrag en besluitvorming.

Gratis Crypto HandleidingGratis Online Training

Basisconcept en mechanisme

Blockchain-technologie is de basisstructuur van de meeste cryptocurrency-systemen en voorkomt dat dit type digitale valuta wordt gekopieerd of vernietigd.

In situaties waar de onveranderlijkheid en veiligheid van data erg belangrijk zijn, wordt ook het gebruik van blockchain technologie onderzocht. Enkele voorbeelden zijn het registreren en volgen van donaties aan goede doelen, medische databases en supply chain management. De blockchain kan dus ontzettend breed worden ingezet.

Blockchain-beveiliging is echter geen gemakkelijk onderwerp. Daarom is het belangrijk om de basisconcepten en mechanisme te begrijpen die deze innovatieve systemen een robuuste bescherming geven.

Onverandelijkheid en Consensus

Hoewel veel functies een rol spelen bij blockchain-beveiliging, zijn de twee belangrijkste concepten “consensus en onveranderlijkheid”. Consensus verwijst naar het vermogen van netwerkdeelnemers (knooppunten) in een gedistribueerd blockchain-netwerk om overeenstemming te bereiken over de ware staat van het netwerk en de geldigheid van transacties. Gewoonlijk berust het proces van het bereiken van consensus op het zogenaamde consensus-algoritme.

Onveranderlijkheid verwijst naar het vermogen van de blockchain om de wijziging van bevestigde transacties te voorkomen. Hoewel deze transacties gewoonlijk de overdracht van gecodeerde valuta met zich meebrengen, kunnen ze ook de registratie van andere niet-monetaire vormen van digitale gegevens met zich meebrengen.

Cryptografie

De blockchain is sterk afhankelijk van coderingstechnologie (cryptografie) om gegevensbeveiliging te garanderen. In dit geval is de hashfunctie een uiterst belangrijke versleutelings-functie. Hashing is een proces waarbij een algoritme (hashfunctie) een invoer van elke grootte ontvangt en een specifieke uitvoer genereert met een vaste lengtewaarde.

Ongeacht de grootte van de invoer, zal de uitvoer altijd dezelfde lengte hebben. Als de invoer verandert, verandert de uitvoer volledig. Als de invoer echter niet verandert, ongeacht hoe vaak de hash-functie wordt uitgevoerd, zal de gegenereerde hash-waarde altijd hetzelfde zijn.

In de blockchain worden deze outputwaarden (hashes) gebruikt als unieke identifiers met datablokken. De hash van elk blok wordt gegenereerd op basis van de hash van het vorige blok, die deze blokken met elkaar verbindt alsof het een ketting (blockchain) is. Bovendien is de blok-hash afhankelijk van de gegevens in het vorige blok, wat betekent dat elke wijziging van de gegevens een wijziging van de blok-hash vereist.

Daarom wordt de hash van elk blok gegenereerd op basis van de gegevens in dat blok en de hash van het vorige blok. Deze hash-ID’s spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid en onveranderlijkheid van de blockchain.

Naast het beschermen van transacties in het grootboek, speelt encryptietechnologie ook een rol bij de beveiliging van wallets die worden gebruikt om cryptocurrencies op te slaan. Het gebruik van asymmetrische of openbare versleutelingstechnieken creëert bijbehorende openbare en privésleutels waarmee gebruikers respectievelijk betalingen kunnen ontvangen en verzenden. De privésleutel wordt gebruikt om de digitale handtekening van de transactie te genereren, waarmee het eigendom van de verzonden munten kan worden geverifieerd.

Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.