Wat is een Smart Contract?
Waarom zijn smart contracts zo’n veelbesproken ding in de cryptowereld en wat zijn het nu eigenlijk? Zie het als een digitale overeenkomst, in de breedste zin van het woord.
Geen tussenpersoon meer nodig.
Een smart contract is een automatisch uitgevoerd contract waarin de voorwaarden van de overeenkomst tussen de koper en de verkoper rechtstreeks in de coderegel worden geschreven. De codes en protocollen die daarin zijn opgenomen, bestaan in gedistribueerde en gedecentraliseerde blockchain-netwerken. Deze code regelt de uitvoering en transacties, zijn traceerbaar en onomkeerbaar.
Smart contracts maken vertrouwde transacties en overeenkomsten tussen verschillende anonieme partijen mogelijk zonder dat een centrale autoriteit, rechtsstelsel of extern handhavingsmechanisme nodig is.
Voorbeeld: “Henk’’s motor wordt automatisch overgedragen aan Lisette op het moment dat Lisette 10.000 euro aan Henk heeft betaald”.
Het voordeel van een smart contract is dat er geen derde partij voor nodig is. In het geval van het genoemde voorbeeld is er meestal een geautoriseerde instantie bij betrokken die het motorbezit bijhoudt (de RDW). Bij slimme protocollen is zo’n tussenpersoon niet nodig.
Hoewel mensen blockchain-technologie als de basis van Bitcoin zijn gaan beschouwen, is de ontwikkeling ervan veel verder gegaan dan alleen het ondersteunen van virtuele valuta.
Met name Ethereum is een zeer goede blockchain om smart contracts op te bouwen, maar ook andere blockchains zijn hier geschikt voor. Denk aan Polkadot, Matic, Cardano en Stellar.

Een slim contract is een automatisch uitgevoerd contract. De voorwaarden van de overeenkomst tussen de koper en de verkoper worden rechtstreeks in de coderegel geschreven.
Slimme contracten maken transacties traceerbaar, transparant en onomkeerbaar. De blockchain is volledig gedecentraliseerd. Dit betekent dat alles wat er in de keten gebeurt, eerst wordt geverifieerd door meerdere computers (knooppunten / nodes) in het netwerk. Dit proces zorgt ervoor dat er geen manipulatie of fraude kan plaatsvinden.


De Amerikaanse computerwetenschapper Nick Szabo vond in 1998 een virtuele valuta uit met de naam “Bit Gold”. Hij definieerde een smart contract als een geautomatiseerde transactieovereenkomst die de voorwaarden van het contract afdwingt.
Klein stukje geschiedenis.
Slimme contracten werden voor het eerst voorgesteld door de Amerikaanse computerwetenschapper Nick Szabo in 1994. Hij vond een virtuele valuta uit genaamd “Bit Gold” in 1998, een volle 10 jaar voordat Bitcoin werd uitgevonden. Er gaan geruchten dat Szabo de echte Satoshi Nakamoto is en dat hij de anonieme uitvinder van Bitcoin is, maar hij ontkent deze bewering.
Szabo definieert een slim contract als een geautomatiseerde transactieovereenkomst die de voorwaarden van het contract afdwingt. Hij wil de functionaliteit van elektronische transactie methoden (zoals POS (point of sale)) uitbreiden naar de digitale wereld.
Szabo stelde in zijn paper ook voor om contracten voor synthetische activa, zoals derivaten en obligaties, af te dwingen.
Szabo schreef: “Deze nieuwe effecten worden gevormd door effecten (zoals obligaties) en derivaten (opties en futures) op verschillende manieren te combineren. Zeer complexe betalingstermijn structuren kunnen nu worden geconstrueerd als gestandaardiseerde contracten en de lagere transactiekosten voor transacties zijn dankzij de computeranalyse van deze complexe term structuren.”
Veel van Szabo’s voorspellingen in de paper worden geïmplementeerd op de manier vóór blockchain-technologie. Zo worden derivatentransacties nu voornamelijk uitgevoerd via computernetwerken die gebruik maken van complexe term structuren.
Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?
Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.