Wat is een Altcoin?

Alle cryptocurrencies behalve Bitcoin
Crypto Masterclasscrypto kopen op bitvavo

Altcoins zijn alle andere cryptocurrencies los van Bitcoin. Ze hebben gemeenschappelijke kenmerken met Bitcoin, maar verschillen in meerdere opzichten van Bitcoin.

Sommige altcoins gebruiken bijvoorbeeld verschillende consensusalgoritmes om blokken te genereren of transacties te verifiëren. Of ze onderscheiden zich van Bitcoin door nieuwe of extra functies te bieden (zoals slimme contracten of lage prijsschommelingen).

Vanaf maart 2021 zijn er bijna 9.000 cryptocurrencies. Volgens CoinMarketCap-gegevens waren altcoins in maart 2021 goed voor meer dan 40% van de gehele cryptocurrency-markt. Omdat ze zijn afgeleid van Bitcoin, hebben de prijsbewegingen van altcoins de neiging om het pad van Bitcoin te imiteren. Analisten verklaren echter dat de cryptocurrency markt steeds volwassener wordt en dat de altcoins steeds onafhankelijker zullen gaan bewegen als het gaat om prijsveranderingen t.o.v. Bitcoin. Bitcoin bepaald nu nog steeds wat er met de gehele markt gebeurd, dat gaat dus in de toekomst steeds minder worden.

Altcoin soorten

Mining-based

Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze altcoins op basis van mijnbouw gedolven. De meeste op mijnbouw gebaseerde altcoins gebruiken Proof of Work (PoW), een methode waarmee het systeem nieuwe munten genereert door puzzels op te lossen om blokken te maken.

Voorbeelden van op mijnbouw gebaseerde altcoins zijn Litecoin, Monero en Bitcoin. De meeste top altcoins van begin 2020 vallen in de mining-based categorie. Alternatieven voor mining-based altcoins zijn vooraf gedolven coins. Dergelijke coins worden niet geproduceerd via een mining algoritme, maar worden verdeeld voordat ze op de cryptocurrency-markten verkrijgbaar zijn. Een voorbeeld van vooraf gedolven munten is Ripple’s XRP. 

Stablecoin

Sinds de lancering van cryptocurrency wordt de markt gekenmerkt door de hoge prijsschommelingen. Stablecoins zijn bedoeld om deze algehele volatiliteit te verminderen door hun waarde te koppelen aan een mand met grondstoffen (zoals fiat-valuta’s, edelmetalen of andere cryptocurrencies). 

Voorbeeld: je wilt een altcoin verkopen omdat je op dat moment je winst wilt pakken. In principe heb je 2 opties.

– Verkopen naar een andere coin die onderhevig is aan prijsschommelingen.

– Verkopen naar een stablecoin.

Stel je verkoopt $500 van je altcoin naar Bitcoin. Als je hem verkoopt kan dus de waarde van Bitcoin dalen, waardoor je winst daalt en je $500 die je opzij wilde zetten misschien nog maar $475 waard is. Door te verkopen naar een stablecoin zoals USDT, USDC of BUSD hou je die waarde vast. De $500 die verkoopt blijft ook daadwerkelijk $500, wat er ook gebeurd met de crypto markt. 

Beveiligingstokens

Beveiligingstokens zijn vergelijkbaar met effecten die op de aandelenmarkt worden verhandeld, behalve dat ze een digitale herkomst hebben. Beveiligingstokens zijn vergelijkbaar met traditionele aandelen: ze beloven meestal aandelen in de vorm van eigendom of betalen dividenden aan hun houders.

Het vooruitzicht van een dergelijke prijsstijging is de belangrijkste aantrekking voor beleggers om er geld in te investeren. Beveiligingstokens worden meestal aan investeerders verstrekt via initiële tokenuitgifte oftewel ICO (Initial Coin Offering)

Utility tokens

Utility tokens worden gebruikt om services binnen het netwerk te leveren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om diensten aan te schaffen of beloningen in te wisselen. In tegenstelling tot beveiligingstokens, betalen utility-tokens geen dividend of gedeeltelijk eigendom. 

Als fictief voorbeeld zou je kunnen denken aan een token van bijvoorbeeld Ahold. Daarmee zou je kunnen betalen in alle Ahold merken zoals Albert Heijn, Gall&Gall of Etos. Dit token zou niet ergens anders ingezet kunnen worden, dan zal je hem eerst moeten verkopen voor fiat geld of een andere coin of token.

Altcoins zijn een goede keuze voor beleggers op de cryptocurrency-markt die geïnteresseerd zijn in divers beleggingsportefeuille. 

Altcoins vertegenwoordigen het potentieel van cryptocurrencies om moderne financiën opnieuw vorm te geven. Maar als belegger moet je altijd zelf onderzoek doen voordat je je geld in een altcoin project gaat investeren. De risico’s van altcoins zijn vergelijkbaar met, of in sommige gevallen groter dan risico’s die gepaard gaan met Bitcoin-investeringen.

Zoals je kan zien in mijn portfolio heb ik alleen altcoins. Ik heb geen Bitcoin omdat ik simpelweg geen functionele toekomst zie in Bitcoin. Bitcoin is prachtig om waarde vast te leggen die na verloop van tijd hoogstwaarschijnlijk meer waard gaat worden. Ik investeer liever in projecten die een bepaald doel voor ogen hebben.

Doe je eigen onderzoek en investeer alleen met geld dat je kan verliezen.

Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan deze gratis online training!

Disclaimer

Op deze website wordt geen financieel advies gegeven. Kennis van Crypto is geen financieel adviseur. Doe altijd eerst zelf onderzoek voordat je gaan investeren of schakel desnoods een professional in die je verder kan helpen. Kennis van Crypto kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld. Ik laat je de richting zien die voor mij heeft gewerkt, echter geeft dat natuurlijk geen garanties. Jij bent als enige verantwoordelijk voor investeringen die je doet en het geld wat je daarmee verdient of verliest.

Deze website is puur tot stand gekomen door persoonlijk enthousiasme in de crypto-wereld en eigen ervaringen door de jaren heen. Ik merkte veel interesse van vrienden en familie en ik geloof dat deze technologie de toekomst heeft. Via deze website wil ik starters in de crypto-wereld informeren wat er mogelijk is en de basiskennis meegeven.

Je kan deze website het beste zien als mijn persoonlijke crypto reis die ik met jullie deel.

Je zult op deze website affiliate-links tegenkomen naar andere websites die interessante cursussen, workshops, e-handleidingen, hardware wallets, etc aanbieden.

Je zal dan doorgelinkt worden naar betrouwbare partners van Kennis van Crypto. Kennis van Crypto krijgt vervolgens een kleine vergoeding wanneer je een aankoop doet. Daarmee wil ik deze website bekostigen en verder uitbouwen om de crypto-beginner te helpen.