Chainlink (LINK)

Wat is Chainlink? Waarom is dit een vaste waarde in de top 20?
Crypto Masterclasscrypto kopen op bitvavo

Wat is Chainlink?

Chainlink is een op blockchain gebaseerd cryptocurrency-netwerk dat een koppeling biedt tussen gegevens uit de “echte” wereld en de digitale blockchain wereld. Ze proberen hiermee de kloof te overbruggen tussen de orakels die de gegevens uit de “echte” wereld verzenden en de smart contracts op de blockchain.

Smart contracts die bijvoorbeeld obligaties of verzekeringsovereenkomsten willen repliceren, hebben mogelijk toegang nodig tot API’s met rapporteren over marktprijzen of Internet of Things-gegevens.

In simpele bewoordingen kunnen we Chainlink definiëren als een gedecentraliseerd Oracle-netwerk dat real-world data biedt aan slimme contracten. De token van Chainlink is bekend onder de naam LINK. Je kunt LINK gebruiken om te betalen voor diensten op het netwerk.

Chainlink biedt ontwikkelaars een mechanisme om verbinding te maken en te communiceren met de buitenwereld. Het netwerk biedt betrouwbare fraudebestendige in- en uitgangen voor complexe slimme contracten.

Het werkt op een netwerk van onafhankelijke knooppunten (nodes) om unieke integraties te bieden. Deze nodes verdienen beloningen met de LINK-tokens voor het uitvoeren van verifieerbaar, eerlijk en kwalitatief hoogstaand werk. De knooppunten kunnen worden gestraft voor oneerlijkheid of het leveren van een resultaat van slechte kwaliteit. Chainlink biedt betrouwbare en real-world gegevens aan slimme contracten aan die op Blockchain-systemen draaien.
Alle orakels binnen de Chainlink worden gestimuleerd om nauwkeurige gegevens aan te leveren. Aan elk van hen wordt namelijk een reputatiescore toegekend. Telkens wanneer knooppunten de regels van de software volgen om nuttige gegevens te verstrekken, ontvangen ze beloningen in het token van Chainlink, LINK genaamd.

Korte video uitleg

chainlink
chainlink

Chainlink (LINK)

Price
$ 6.38

Introductie: Hoe werkt Chainlink?

Het slimme contract initieert een verzoek (Request Contract) voor informatie. Onmiddellijk registreert het Chainlink-protocol het verzoek als een bijbehorend smart contract (Chainlink Service Level Agreement (SLA) contract) op de Blockchain om deze off-chain data te verkrijgen. Deze Chainlink SLA genereert ook drie subcontracten. Dit zijn het Chainlink-reputatiecontract, een Chainlink Order-Marching Contract en een Chainlink Aggregation Contract.

Reputation contract

Dit specifieke slimme contract verifieert de integriteit van een orakel door zijn reputatie te bekijken. De reputatie (het volldige trackrecord) omvat het totale aantal volledige verzoeken, de gemiddelde reactiesnelheid en de hoeveelheid Link-cryptocurrency die het orakel heeft ingezet.

Order-matching contract

Dit helpt om de Service Level Agreement (SLA) van een smart contract te matchen met de hoogst biedende orakels. Dit helpt contracten om overeenstemming over het protocol te krijgen.

Aggregating contract

Het verzamelt gegevens van verschillende orakels. Vervolgens matcht het het meest nauwkeurige resultaat met het slimme contract dat ze nodig heeft.

Uitgebreide uitleg: Hoe werkt Chainlink?

Het is de taak van het Reputation contract om het trackrecord van de provider te controleren. Dit is bedoeld om de authenticiteit en prestatiegeschiedenis te bepalen. Dit contract helpt ook om beruchte en onbetrouwbare knooppunten te evalueren en weg te gooien. Daarna neemt het Order-matching contract het verzoek van de aanvragende contracten naar de Chainlink-knooppunten. Ook neemt het hun biedingen op het verzoek. Vervolgens selecteert het het juiste aantal en type knooppunten om het verzoek te realiseren.

Nu neemt het Aggregation contract alle gegevens van de geselecteerde orakels en valideert/combineert het om een ​​nauwkeurig resultaat te krijgen. Zodra dit is gebeurd, nemen de Chainlink-knooppunten het verzoek om gegevens van het Requesting Contract en gebruiken ze “Chainlink core” -software om dat verzoek te vertalen van on-Blockchain-programmeertaal naar een off-Blockchain-programmeertaal die een “real world” gegevensbron kan begrijpen.

De nieuw vertaalde versie van het verzoek wordt doorgestuurd naar een externe API (Application Programming Interface) die gegevens verzamelt van de persoon die de aanvraag heeft ingedient. Zodra het is verzameld, worden de gegevens via Chainlink Core terugvertaald naar de on-Blockchain-taal en teruggestuurd naar het Chainlink Aggregating Contract. Het interessante is dat het Chainlink Aggregating Contract gegevens uit een enkele bron en ook uit verschillende bronnen kan valideren.

Bijvoorbeeld, als vijf knooppunten antwoorden van een weersensor leveren en één ander knooppunt een tegenstrijdig antwoord geeft, weet het Chainlink Aggregating Contract dat die knooppunten oneerlijk (defect) zijn en worden hun antwoorden weggegooid. Op dezelfde manier valideren Chainlink-codes gegevens uit één bron. Dit validatieproces herhaalt zich voor meerdere bronnen en combineert alle gevalideerde data in één enkel stuk data.

 

Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.

Disclaimer

Op deze website wordt geen financieel advies gegeven. Kennis van Crypto is geen financieel adviseur. Doe altijd eerst zelf onderzoek voordat je gaan investeren of schakel desnoods een professional in die je verder kan helpen. Kennis van Crypto kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld. Ik laat je de richting zien die voor mij heeft gewerkt, echter geeft dat natuurlijk geen garanties. Jij bent als enige verantwoordelijk voor investeringen die je doet en het geld wat je daarmee verdient of verliest.

Deze website is puur tot stand gekomen door persoonlijk enthousiasme in de crypto-wereld en eigen ervaringen door de jaren heen. Ik merkte veel interesse van vrienden en familie en ik geloof dat deze technologie de toekomst heeft. Via deze website wil ik starters in de crypto-wereld informeren wat er mogelijk is en de basiskennis meegeven.

Je kan deze website het beste zien als mijn persoonlijke crypto reis die ik met jullie deel.

Je zult op deze website affiliate-links tegenkomen naar andere websites die interessante cursussen, workshops, e-handleidingen, hardware wallets, etc aanbieden.

Je zal dan doorgelinkt worden naar betrouwbare partners van Kennis van Crypto. Kennis van Crypto krijgt vervolgens een kleine vergoeding wanneer je een aankoop doet. Daarmee wil ik deze website bekostigen en verder uitbouwen om de crypto-beginner te helpen.