Wat is een cryptocurrency?

Laten we beginnen bij het begin. Een redelijk beknopte uitleg met de specifieke eigenschappen van een cryptocurrency.

Gratis Crypto HandleidingGratis Online Training

Waar komt  het vandaan?

Cryptocurrency is een digitale valuta die kan worden gebruikt om onze gebruikelijke valuta te vervangen. Cryptocurrency is geen op zichzelf staande uitvinding. Het is ontstaan ​​uit de fundamentele innovatie van Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto. Hij was helemaal niet van plan om een ​​nieuwe munteenheid te creëren. Hij wilde een peer-to-peer elektronisch geldsysteem ontwikkelen waarin het onmogelijk is om hetzelfde geld twee keer uit te geven. Een systeem zonder servers of een centrale autoriteit en alles is gedecentraliseerd. 

Om valuta digitaal te kunnen gebruiken is het belangrijk om een ​​betaalnetwerk te hebben met saldi, rekeningen en transacties. Het grootste probleem bij veel betaalnetwerken is het voorkomen van dubbele uitgaven. In de huidige samenleving wordt dit gedaan door servers of centrale instellingen (zoals banken) die balansen monitoren.

Gedecentraliseerd?

In een gedecentraliseerd netwerk als Bitcoin is er geen server of autoriteit, dus elke deelnemer moet deze taak op zich nemen. Elke “peer” in het netwerk heeft een lijst met alle lopende transacties en controleert of toekomstige transacties geldig zijn of dat ze twee herhaalde aankopen proberen te doen. Als de peers van het netwerk geen saldo kunnen bereiken, zal de hele transactie niet doorgaan, zelfs als het om kleine details gaat. Er moet een absolute consensus zijn.

Waarom heet het zo?

Het wordt “gecodeerde valuta” genoemd omdat het hele proces wordt beschermd door sterke coderingstechnologie. Het wordt niet beveiligd door mensen, maar door pure wiskunde. Daarom is de kans dat een Bitcoin-adres wordt beïnvloed kleiner dan getroffen worden door de bliksem.

De eigenschappen van een cryptocurrency kan je beschrijven met behulp van 2 type eigenschappen. Namelijk transactie-eigenschappen en monetaire-eigenschappen.

Transactie-eigenschappen

Onomkeerbaar:

Na goedkeuring kan de transactie niet worden geannuleerd. Niemand kan dit doen, maar ook echt door niemand. Niet de bank, niet de president van het land, of zelfs Satoshi Nakamoto. Daarom moet je bij het verzenden van munten er goed op letten of het adres correct is geschreven. Het is ook belangrijk om je wallet goed te beschermen tegen aanvallen van hackers. Nadat de hacker je geld naar zijn / haar account heeft overgemaakt, verdwijnt het echt.

Alias:

Transacties en rekeningen zijn niet gerelateerd aan de identiteit van een bedrijf of individu. Je ontvangt munten op je adres. Dit is een willekeurig toegewezen adres en bestaat uit ongeveer 30 tekens. Daarom kun je de transacties van de adressen die heen en weer gaan analyseren, maar je kunt niet zien tussen welke identiteiten ze zijn gemaakt.

 

Snel en Globaal:

De transactie wordt onmiddellijk in het netwerk opgenomen en binnen enkele minuten goedgekeurd / bevestigd. Omdat het is geïntegreerd in het wereldwijde computernetwerk, weet niemand waar de transactie vandaan kwam. Qua snelheid maakt het niet uit of je de munten naar je buurman stuurt of naar verre familie ergens op een eiland.

Veilig:

Versleutelde valuta wordt opgeslagen in een cryptografisch systeem met een openbare sleutel. Alleen de eigenaar van de munt heeft de privésleutel en kan deze gebruiken om munten te ontvangen en te verzenden. Sterke coderingstechnologie en de complexiteit van grote getallenreeksen maken het onmogelijk om te kraken. Bitcoin-adressen zijn veiliger dan de best beveiligde banken ter wereld.

Zonder toestemming:

U hoeft niemand om toestemming te vragen om cryptocurrency te gebruiken. Het is gratis software die iedereen kan downloaden. Na installatie kunt je munten ontvangen en verzenden. Geen enkele toestemming belet je deze bewerking uit te voeren.

Monetaire-eigenschappen

Beperkt aanbod:

De meeste cryptocurrencies beperken de levering van munten / tokens. Na verloop van tijd neemt het aantal vrijgegeven bitcoins geleidelijk af, en de laatste munt zal ergens in 2140 door het minen worden verkregen. Tegen die tijd zal de oplage 21 miljoen bedragen. Voor cryptocurrencies met een limiet op het aantal uit te geven munten, is een schema gecodeerd in de code van de munt. Dit betekent dat de voorraad munten redelijkerwijs kan worden ingeschat voor de toekomst.

Bezit i.p.v. schuld:

Het Fiat-geld op je huidige  bankrekening wordt gegenereerd door schulden. De cijfers op je grootboekrekening zijn niets meer dan schulden. Dit is een IOU (I Owe You systeem). Cryptocurrency is geen schuld. Ze vertegenwoordigen geen schuld, maar alleen zichzelf.

 

Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.