Crypto beveiligen

Cryptocurrency biedt veel kansen, maar het kan ook riskant en gevaarlijk zijn voor onervaren mensen. Hieronder worden de drie belangrijkste beveiligingsprincipes uiteengezet om bepaalde risico’s te beperken die samenhangen met het aanhouden, gebruiken en verhandelen van cryptocurrencies.

Gratis Crypto HandleidingGratis Online Training

Behoud je privacy

Door de aard van het internet kan informatie zeer snel, soms op ongewenste manieren, worden verplaatst. Er zijn veel kwaadwillende mensen die je cryptocurrency op misleidende manieren stelen. De meeste bedreigingen en aanvallen werken doorgaans als een soort visnet. Ze proberen iedereen op een goedgelovige manier te vangen, maar zijn niet direct gericht op specifieke individuen. Als je echter onbedoeld een doelwit wordt omdat je gevoelige informatie deelt, kun je meer geavanceerde en gerichte aanvallen verwachten, dus let erop dat je jezelf niet op de radar zet.

Neem de volgende punten mee om van de radar te blijven:

  • Overweeg het risico van het delen van succesvolle ervaringen. Ga niet op sociale media je portfolio delen en trots laten zien dat je grote winsten hebt gemaakt.
  • Deel het adres of adressen die je eerder hebt gebruikt niet.
  • Deel geen informatie over je identiteit als het niet noodzakelijk is.
  • Gebruik gecodeerde communicatiekanalen.

Bovenstaande reden is ook precies waarom ik mijn eigen identiteit niet prijsgeef. Het heeft geen meerwaarde voor de bezoeker van deze website en ik heb niet de behoefte om te pochen met mijn investeringen.

Bescherm jezelf

Gebruikers van traditionele banksystemen en cryptocurrencies zijn meestal het slachtoffer van dezelfde soort oplichting en fraude. Voor cryptocurrencies wordt de verantwoordelijkheid echter gedragen door de eindgebruiker.

Banken worden beschouwd als vertrouwde partijen en hebben volledige controle over je fondsen en geld. Banken zijn gereguleerd en communiceren met elkaar zodat fraude beter kan worden bestreden. Als je slachtoffer wordt of een fout maakt bij het overboeken van geld van je bankrekening, kun je meestal om terugbetaling vragen. Bij cryptocurrency is dit anders, zodra de transacties naar het netwerk zijn verzonden en bevestigd is het onomkeerbaar.

Lees jezelf in, in bijvoorbeeld veelgebruikte phishing-strategieën, begrijp wat een key-logger is en ontdek veel voorkomende bedreigingen die worden beschreven in Binance Academy. Als je bekend bent met deze gevaren, krijg je een beter begrip van hoe je de veiligheid van je token(s) kunt vergroten.

Vergeet niet om jezelf te beschermen tegen je eigen kwaad, want (waarschijnlijk) ben je een mens en zullen mensen altijd fouten maken. Wanneer je een back-up maakt, het token naar het verkeerde adres stuurt of de verkeerde beslissing neemt, kan het, als je het verkeerd invoert, je veiligheid schaden en veel gedoe veroorzaken.

Wallets

Een crypto-wallet is een tool die je kunt gebruiken om te communiceren met het blockchain-netwerk. Verschillende soorten wallets zijn onder te verdelen in drie categorieën: software, hardware en paper wallets. Afhankelijk van hun functie kunnen ze ook wel hot wallets of cold wallets worden genoemd.

De meeste aanbieders van crypto-wallets gebruiken software, waardoor ze gebruiksvriendelijker zijn dan hardware-wallets. Hardware-wallets zijn echter meestal de veiligste optie. Papieren wallets zijn gewoon “wallets” die op een stuk papier zijn gedrukt, maar het gebruik ervan wordt nu als achterhaald en onbetrouwbaar beschouwd.

Een uitgebreidere uitleg over wallets is hier te vinden.  

2FA bescherming

Het gebruik van een sterk en uniek wachtwoord en het inschakelen van 2FA-bescherming voor uw online account zou de eerste stap moeten zijn om de algehele beveiliging te verbeteren. In feite is dit een app die u eenvoudig kunt downloaden uit de app store (bijvoorbeeld Google Authenticator). Deze applicatie genereert elke 30 seconden een 6-cijferige code. 

 

Als je 2FA op je account hebt ingesteld, kun je vanaf nu alleen inloggen als je je wachtwoord en deze 6-cijferige code tegelijkertijd invoert. Daarom is uw wachtwoord alleen niet voldoende. Het is voor hackers bijna onmogelijk om deze code binnen 30 seconden te vinden, waardoor ze niet meer in je account kunnen komen. 

Deze procedure zorgt ervoor dat uw account beter beveiligd is. Stel nu dat de hacker je wachtwoord op een magische manier heeft ontdekt, dan is het voor hen nutteloos als je een 2FA-authenticator gebruikt om je cryptomunten te beschermen.

Sommige websites werken zelfs met een SMS verificatie waardoor je eerst een code moet invoeren die per SMS naar je gestuurd wordt.

Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.