Crypto Termen Basis

Een overzicht van allemaal crypto termen die je terug kan vinden in de wondere wereld van de cryptocurrencies. Veel termen komen ook voor in de beleggingswereld of in de meer technische kant die erachter zit.

Ze staan op alfabet zodat je later eens terug kan kijken en ze makkelijk te vinden zijn. Deze lijst zal regelmatig een update krijgen, dus zet hem in je favorieten!

A

u

51% attack (51% aanval)

Een aanval van 51% vertegenwoordigt een situatie waarin meer dan de helft van de rekenkracht in een bepaalde blockchain afkomstig is van één persoon of een gecentraliseerde groep. Dit zorgt ervoor dat de groep volledige controle heeft over de blockchain. Ze kunnen dan bijvoorbeeld het minen voor onbepaalde tijd stoppen, alle transacties stopzetten of elke munt van deze specifieke blockchain uitgeven.

u

Address (adres)

Het cryptocurrency-adres is waar je cryptocurrency opslaat en deze munten verzendt en ontvangt. Je kunt het vergelijken met je woonadres. Het adres bestaat meestal uit een hele rij cijfers en letters en ziet er ongeveer als volgt uit: 1KXghhUZRVFmfk9Jreo3vvuV3HDoCJyYJZ. In feite is dit adres het openbare deel van de twee coderingssleutels (zie Private Key en Public Key) die de houder nodig heeft om de transactie te verifiëren.

u

ASIC minen/miner

ASIC staat voor Application Specific Integrated Circuit. In feite is dit een chip die speciaal is gemaakt om een ​​specifieke taak uit te voeren. Daarom kunt je met behulp van ASIC-mining munten sneller minen dan gewone computers. Er zijn bijvoorbeeld speciale ASIC-miners gemaakt voor de blockchain, en deze miners richten zich alleen op het oplossen van het SHA-256-algoritme (het algoritme dat wordt gebruikt om Bitcoin te minen). Er worden echter ook cryptocurrencies gemaakt die niet met ASIC’s kunnen worden gemined.

u

Altcoin

Deze naam wordt gebruikt voor alle munten (alternatieve coins) die geen Bitcoin zijn.

u

Altseason

De fase waarin altcoins floreren op de markt en hun prijzen sterk stijgen, meestal veroorzaakt door de geldstroom van Bitcoin naar altcoins.

B

u

Bearish

Een marktsituatie waarin de prijzen dalen.

u

Block (blok)

Een block (of meerdere blocks) is een “pagina” in een digitaal grootboek (blockchain). Dit zijn bestanden met onveranderlijke gegevens, die permanent op de blockchain worden opgeslagen.

u

Block reward (blok beloning)

Blokbeloningen zijn beloningen die mijnwerkers krijgen voor het vinden van wiskundige oplossingen met betrekking tot het blok. Bij Bitcoin is deze beloning 25 Bitcoins per gedolven blok. Elke 210.000 blokken worden gehalveerd.

u

Blockchain (blokketen)

Blockchain is een digitaal grootboek van transacties dat kan worden uitgevoerd in een gedecentraliseerd netwerk. Door het gebruik van encryptietechnologie kan een grootboek worden opgeslagen door een groot aantal computers die samen een netwerk vormen. Elke keer dat er een nieuwe transactie wordt gedaan, voegt de miner de datum, grootte en andere informatie als een nieuw blok toe aan de blockchain. Check de uitgebreide uitleg!

u

bullish

Marktsituatie waarin de prijzen stijgen

C

u

Cryptography (cryptografie)

Ook wel geheimschrift genoemd. Dit richt zich op de technologie van het verbergen of versleutelen van de te verzenden informatie, zodat het onmogelijk is voor iemand om erachter te komen welke informatie verzonden is, ook al heb je toegang tot dit kanaal.

u

Consensus Algoritme

Een consensus algoritme is een proces wat controleert of de data die ingevoerd wordt ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Het algoritme zorgt ervoor dat er overeenstemming bereikt wordt over bijvoorbeeld transacties. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat valse transacties verwerkt worden. 

u

Cryptocurrency (crypto geld)

Een digitale valuta gebaseerd op cryptografie. Het gaat om Bitcoin en andere altcoins. Check de uitgebreide uitleg!

D

u

DAO (Decentrale Autonome Organisatie)

Een decentrale autonome organisatie of decentralized autonomous organization (DAO) is een organisatie die wordt gerund door de regels gecodeerd als computerprogramma’s, de zogenaamde smart contracts of ‘slimme contracten’. De regels die een DAO gebruikt om financiële transacties en programma-regels op te slaan, worden gehandhaafd op de blockchain.

u

dApp (decentralized application)

Een DApp( Oftewel Gedecentraliseerde Applicatie) is net als elke andere softwaretoepassing die je gebruikt. Dat kan een website zijn of een app op je telefoon. Wat een Dapp anders maakt dan een traditionele app, is dat deze is gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk, zoals Ethereum. In de context van cryptocurrencies draaien DApps op een blockchain-netwerk in een openbare, open source, gedecentraliseerde omgeving en worden ze niet door één enkele autoriteit gecontroleerd of beheert.

u

DeFi (Decentralized Finance)

In zijn eenvoudigste vorm is DeFi (gedecentraliseerde financiën) een systeem waarmee financiële producten beschikbaar komen op een openbaar gedecentraliseerd blockchain-netwerk, waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn, in plaats van via tussenpersonen zoals banken of makelaars.

u

Distributed & Central Ledger (gedistribueerde en centraal grootboek)

Een gedistribueerd grootboek is een protocol voor het gedeelde, deelbare en synchroniseren van gegevens. In dit geval wordt het protocol gedistribueerd over meerdere netwerken. Deze netwerken worden vervolgens over zeer veel computers gedistribueerd.

Met behulp van een centraal grootboek worden gesynchroniseerde en deelbare gegevens beheerd door een netwerk of individu.

u

Dust Transaction (stof transactie)

Zeer weinig munt transacties hebben bijna geen waarde, maar nemen wel ruimte in op de blockchain.

u

Double Spending (dubbel uitgeven)

Dit betekent dat een bepaalde cryptocurrency meerdere keren kan worden gebruikt. Dit stopt de werking van de blockchain.

u

DYOR (Do Your Own Research)

DYOR is een van de meest gebruikte termen in de cryptocurrency-wereld. De volledige vorm van DYOR is “Do Your Own Research”, wat handelaren er over het algemeen aan herinnert om hun eigen beslissingen te nemen en goede beleggingskennis te hebben. Als iemand niet bekend is met cryptocurrency kan die persoon worden gemanipuleerd en misleid door anderen. Dit is de reden waarom DYOR erg belangrijk is en door niemand mag worden genegeerd, zelfs niet één keer.

E

u

ECDSA

Dit staat voor Elliptic Curve Digital Signature Algorithm, een lichtgewicht coderingsalgoritme dat wordt gebruikt om transacties op het Bitcoin-protocol te ondertekenen.

u

exchange

Een plaats waar je cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en / of verhandelen (zoals Binance).

u

Escrow

Een concept waarbij een derde partij financiële activa in bewaring neemt om ze te beschermen tijdens asynchrone transacties.

u

Ethereum Virtual Machine (EVM)

De EVM kan het best worden gezien als een virtuele computer op de blockchain die je ideeën omzet in code en deze uitvoert op het wereldwijde Ethereum-netwerk.

F

u

Fiatgeld

Fiatgeld is een valuta zonder wezenlijke waarde, maar is door de overheid ingevoerd als verplicht betaalmiddel. Met andere woorden, onze euro. In het verleden was goud een betaalmiddel. Dit is afgeschaft en vervangen door bankbiljetten en munten. In vergelijking met goud, zijn papier (biljetten) en koper (munten) minder waardevol. Goud werd echter te onhandig om het bij je te dragen. Het is ook erg moeilijk om precieze hoeveelheden goud te meten. Nu kunnen we euro’s gebruiken tot op de cent.

u

FUD

Angst, onzekerheid en twijfel (Fear, Uncertainty & Doubt, vaak afgekort tot FUD) is een propagandatactiek die wordt gebruikt in verkoop, marketing, public relations, politiek, etc. FUD is over het algemeen een strategie om meningen/gedachtes te beïnvloeden door het verspreiden van negatieve en dubieuze of valse informatie. 

u

Fork (vertakking/splitsing)

Wanneer de alternatieve operationele versie van de huidige blockchain permanent wordt gescheiden, treedt er een vork op. Dit kan op drie verschillende manieren:

  • Een 51% aanval
  • Omdat er een fout in het programma zit
  • Omdat er nieuwe substantiële wijzigingen moeten worden aangebracht in de huidige blockchain.
u

FOMO

Angst om iets te missen (Fear Of Missing Out). Dit gebeurt meestal wanneer de waarde van cryptocurrency zo snel groeit dat mensen zich zorgen maken dat ze de kans om geld te verdienen zullen missen, waardoor de prijs van elk token hoger wordt.

u

Faucet

Een techniek die wordt gebruikt bij de eerste uitgifte van een cryptomunt. Sommige munten worden van tevoren gemined (pre-mined) en vervolgens geven ze die gratis weg. Op deze manier raken mensen geïnteresseerd in munten en beginnen ze deze zelf te minen.

Download de gratis e-handleiding hieronder.

gratis handleiding waarin de 12 van de meest gestelde vragen worden beantwoord.

Of leer een passief inkomen opbouwen met hulp van echte professionals!

G

u

Genesis block

Het block die als eerst gemined in de blockchain

H

u

Halving (halveren)

Angst om iets te missen (Fear Of Missing Out). Dit gebeurt meestal wanneer de waarde van cryptocurrency zo snel groeit dat mensen zich zorgen maken dat ze de kans om geld te verdienen zullen missen, waardoor de prijs van elk token hoger wordt.

u

Hashrate

Dit is de snelheid waarmee wiskundige problemen in bepaalde blocks kunnen worden opgelost. Met andere woorden, de snelheid waarmee nieuwe blokken ontdekt kunnen worden. ASIC-mining zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hash-snelheid daalt.

u

Hash

Een wiskundig proces dat een variabele hoeveelheid gegevens als invoer nodig heeft en een korter resultaat met een vaste lengte oplevert.

u

HODL

Op de vroegere Bitcoin-forums plaatste iemand een bericht die het woord “Hold” verkeerd had gespeld, en lezers interpreteerden het als een acroniem “Hold On for Dear Life”. “Nu is het een soort geintje geworden. Het komt erop neer dat als je een “HODLER” bent, je niet in paniek raakt als de koersen dalen of stijgen, maar gewoon blijft vasthouden aan je investering.

I

u

ICO

Initial Coin Offering. Vertegenwoordigt het eerste munten aanbod. Dit is een vorm van crowdfunding, en het publiek kan vooraf investeren in blockchain-startups. Om je te bedanken voor je financiële steun zullen ze een bepaald aantal munten als beloning geven..

u

Interoperabiliteit

Interoperabiliteit betekent in het algemeen dat systemen (of apparatuur) in staat zijn tot onderlinge uitwisseling en/of communicatie. De systemen kunnen m.a.w. ‘praten met elkaar’.

J

K

L

u

lambo

Afkorting van Lamborghini, dit is de droom van elke cryptocurrency-investeerder. Aanvankelijk was dit het woord dat werd gebruikt door een persoon die in Ethereum investeerde, in de hoop dat de munt “de maan zou bereiken”, waardoor hij/zij zich  een ‘lambo’ konden veroorloven.

u

ledger nano S

Een offline hardware wallet, waarop u uw cryptocurrency kunt opslaan, wordt algemeen beschouwd als de veiligste manier om munten te beschermen tegen mogelijke bedreigingen door hackers. 

u

Long (trading)

Een trade doen waarbij je verwacht dat de prijs omhoog zal gaan na verloop van tijd.

M

u

Mining / minen

Mining is een term die wordt gebruikt om te zoeken naar nieuwe blok-beloningen. Om blocks te vinden en op te lossen, worden miners beloond.

u

Multisig (meerdere handtekeningen)

Multi-signature is een vorm van technologie die zorgt voor extra beveiliging voor Bitcoin-transacties. Verschillende adressen vereisen dat een andere gebruiker de transactie ondertekent voordat deze aan de blockchain kan worden toegevoegd.

u

moon

Wanneer jouw munt / investering een enorme stijging in waarde maakt. Hij “vliegt naar de maan”.

N

u

Node (knooppunt)

Een node is een computer die is verbonden met het Bitcoin-netwerk en die een client gebruikt die verantwoordelijk is voor het verifiëren en volgen van transacties. Elk knooppunt ontvangt een kopie van de huidige blockchain, die automatisch wordt gedownload wanneer het lid wordt van het Bitcoin-netwerk.

O

wanneer je er echt serieus mee aan de slag wilt gaan

Leren hoe je geld kan verdienen met investeren en traden in cryptomunten?

P

u

P2P

Dit is een Engelse afkorting voor peer-to-peer. Een term die verwijst naar computers die rechtstreeks een netwerk tussen elkaar opbouwen zonder een centrale server.

u

Public key (publieke sleutel)

Een reeks openbare letters en cijfers, die iedereen deze kan bekijken. Het kan worden gebruikt in combinatie met een privésleutel om digitale transacties te ondertekenen.

u

PoW

Prove of Work. Bewijs van werklast. Dit is een systeem dat rekenkracht koppelt aan mijnkracht. Hoe krachtiger je computer kan minen, hoe meer beloningen je krijgt, want hoe groter de kans om Bitcoin te vinden.

u

Private key (privé sleutel)

Een reeks letters en cijfers die door de gebruiker geheim gehouden dient te worden. Het is specifiek ontworpen om openbare sleutels te gebruiken om digitale transacties te ondertekenen. Voor Bitcoin is dit een privésleutel die gebruikt moet worden met de publieke sleutel.

u

Pump and Dump (pompen en dumpen)

Dit is een cryptografische term die wordt gebruikt voor het onethische proces van het pompen en dumpen van relatief goedkope munten. De munten worden door sommige mensen eerst tegen zeer lage prijzen verkregen, en daarna ‘pompen’’ ze de munten (waardoor hun waarde sterk stijgt) door grote hoeveelheden reclame te plaatsen. Wanneer de munt in voldoende mate gestegen is verkopen ze de munt met veel winst, waardoor een grote groep mensen verlies lijdt.

u

PoS

Prove of Stake. Bewijs van een aandeel. Het belangrijkste idee is dat deelnemers aan het netwerk hun munten/aandeel (“stake”) kunnen vergrendelen, en het protocol zal willekeurig een van hen het recht geven om het volgende blok binnen een bepaald interval te verifiëren. Over het algemeen is de kans om gekozen te worden evenredig met het aantal munten: hoe meer munten je inzet, hoe groter de kans.

Q

R

S

u

Satoshi

Een Bitcoin kan ook worden beschreven in termen van Satoshi. Oftewel 1 Bitcoin is gelijk aan 100 miljoen Satoshi.

u

SHA-256

Het cryptografische algoritme dat wordt gebruikt in het Bitcoin PoW-systeem.

u

Signature

Signature is een wiskundig proces waarmee iemand kan bewijzen dat hij / zij de eigenaar is van zijn / haar portemonnee. De “privésleutel” wordt bijvoorbeeld hierbij gebruikt.

u

Stop Loss (trading)

Als je handelt en je munt daalt met “x” -percentages, verkoop je je positie met verlies (om mogelijke verdere verliezen te voorkomen).

u

Scam coin

Het enige doel van het maken van een munt is om de maker van de munt rijk te maken (meestal door te pompen en te dumpen).

u

short (trading)

Traden met de verwachting dat de prijs omlaag zal gaan en op die manier vervolgens winst pakken.

u

Smart Contract (slim contract)

Een smart contract in twee richtingen is een onveranderlijke overeenkomst die is vastgelegd op de blockchain, die specifieke logische acties bevat die kunnen worden vergeleken met een “normaal” contract. Als het contract eenmaal is ondertekend, kan het nooit meer worden gewijzigd. Slimme contracten kunnen worden gebruikt om bepaalde benchmarks vast te stellen in ruil voor geld. Check de uitgebreide uitleg!

T

u

TVL (Total Value Locked)

Simpel gezegd, Totale Value Locked vertegenwoordigt het aantal activa dat momenteel wordt “gestaked” in een specifiek protocol.

u

Twee-Factor Authenticatie (2FA)

Tweefactorauthenticatie (2FA), ook wel tweestapsverificatie genoemd, is een andere beveiligingslaag naast gebruikersnaam en wachtwoord. Als je 2FA hebt ingeschakeld voor je account, moet je eerst je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren (de eerste factor) en vervolgens de andere 2FA-code (de tweede factor). De 2FA-code is gekoppeld aan een specifiek apparaat (zoals je mobiele telefoon). Google Authenticator en Authy zijn apps waar je dit mee zou kunnen inschakelen. Beide apps zijn te downloaden voor Android en IOS.

U

V

W

u

Wallet

Op z’n Nederlands “portemonnee”. Een veelgebruikte term voor je “address”. De plek waar je je cryptomunten bewaard. Check de uitgebreide uitleg!

u

Whitepaper

Een document waarin het cryptocurrency-protocol in detail wordt beschreven.

u

WHALE

Een “Whale” is een persoon die een groot deel van een specifieke cryptocurrency bezit. Walvissen hebben de mogelijkheid om de prijs te  manipuleren van deze cryptocurrency.

X

Y

Z

Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.