Coin of Token?

Twee termen die veel worden gebruikt en waar een wezenlijk verschil tussen is. Welke verschillen dat zijn lees je hier.

Gratis Crypto HandleidingGratis Online Training

Wel of geen eigen blockchain.

Heel simpel gezegd is het verschil tussen een coin en een token als volgt:

Een coin (munt) heeft zijn eigen blockchain, zoals Bitcoin en Ethereum. Een coin-transactie kan van de ene persoon naar de andere zijn. Bij het verzenden en ontvangen van munten worden er echter geen fysieke munten verplaatst. Alle “munten” bestaan ​​als gegevens in een enorme wereldwijde database. Deze database (of blockchain) houdt alle transacties bij en wordt gecontroleerd en geverifieerd door computers over de hele wereld.

Tokens hebben niet alleen betaling functies, ze kunnen ook meer functies hebben. Het kan bijvoorbeeld een aandeel van een product zijn of een vertegenwoordiging / certificering. 

Een token wordt gemaakt op een bestaande blockchain. Vanwege de creatie en vereenvoudiging van slimme contracten is Ethereum het meest voorkomende blockchain-token-platform. De tokens die op het Ethereum-platform zijn gebouwd, worden ERC-20-tokens genoemd.

In totaal kennen we vijf soorten tokens. In dit artikel staan alle vijf soorten tokens op een rijtje met daarbij de verschillen.

Coin

Een coin verwijst naar elke cryptocurrency met een onafhankelijke blockchain, zoals Bitcoin.

Over het algemeen worden digitale munten op dezelfde manier gebruikt als munten in het echte leven, namelijk geld. Je kunt aan munten als Bitcoin, Ethereum en Cardano denken, net als munten in een portemonnee of spaarvarken. Meestal dienen ze geen ander doel dan geld. Deze ‘cash only’’ munten worden gebruikt om:

 • Overboeking (je kunt ze gebruiken om waarde te geven en te ontvangen)
 • Als een opslag van waarde (je kunt ze opslaan en later vervangen door andere dingen)
 • Als rekeneenheid (je kunt de goederen of diensten waarde geven)

Laten we Bitcoin als voorbeeld gebruiken om ervoor te zorgen dat je de bovenstaande uitleg begrijpt.

 • BTC kan worden gebruikt om te betalen voor goederen en diensten via internet en op fysieke plekken..
 • Je kunt het lang bewaren en er gebeurt niets. Je kunt het dan later inruilen voor iets van gelijke waarde.
 • De dingen die je koopt kunnen ook geprijsd worden in BTC

  Andere digitale munten (zoals Ethereum, NEO en DASH) hebben echter meer functies dan alleen als betaalmiddel gebruikt worden.

  • Ethereum (ETH) wordt gebruikt om transacties op het Ethereum-netwerk makkelijk te maken. Tokens kunnen op Ethereum worden gebouwd, maar Ethereum is nog steeds vereist om tokens te verzenden. Het financiert mining-kosten (het betaalt computers die transacties op het Ethereum-netwerk verifiëren). 

  • NEO (NEO) wordt in een wallet bewaard om dividenden te verdienen. Dit dividend heet GAS. Tokens kunnen op NEO worden gebouwd, net als op Ethereum. Wanneer je tokens op het NEO-netwerk verzendt, moet je GAS betalen als transactiekosten, net zoals Ethereum wordt gebruikt om Ethereum-kosten te betalen.​ 

  • Ten slotte stelt het vasthouden van voldoende Dash (DASH) gebruikers in staat om te stemmen over belangrijke beslissingen van het Dash-netwerk. Als er een idee is om het DASH-netwerk te upgraden, kunnen degenen die genoeg Dash hebben, stemmen om te beslissen of ze willen upgraden. Door dit stemrecht hebben DASH-houders inspraak in de ontwikkeling van het project.

  Token

  Een token wordt gemaakt op een bestaande blockchain. Vanwege de creatie en vereenvoudiging van slimme contracten is Ethereum het meest voorkomende blockchain-tokenplatform. De tokens die op het Ethereum-platform zijn gebouwd, worden ERC-20-tokens genoemd.

  Er zijn echter andere producten zoals NEO, Waves, Lisk en Stratis. Zoals hierboven vermeld, worden de tokens op het Ethereum-platform ERC-20-tokens genoemd, terwijl de tokens die door NEO worden gebruikt NEP-5-tokens worden genoemd.

  Iedereen kan op een van deze platforms zijn eigen aangepaste token maken.

  De meeste tokens kunnen worden gebruikt met gedecentraliseerde applicaties of dApps. Wanneer ontwikkelaars tokens maken, kunnen ze beslissen hoeveel eenheden ze moeten maken en waar deze nieuwe tokens naartoe worden gestuurd wanneer ze worden gemaakt. Ze betalen voor een bepaalde native cryptocurrency op de blockchain waar het token op dit moment is gemaakt

  Nadat het token is gemaakt, wordt het meestal gebruikt om de toepassing functie te activeren die ervoor is ontworpen.

  • Musicoin is bijvoorbeeld een token waarmee gebruikers toegang hebben tot verschillende functies van het Musicoin-platform. Dit kan het kijken naar een muziekvideo zijn of het afspelen van een nummer.

  • Binance (Handelsplatform) heeft ook een eigen token. Wanneer gebruikers BNB (Binance-token) gebruiken om te handelen, worden de kosten met 50% verlaagd.

  • WePower (WPR) is een goed voorbeeld van een token dat fysieke dingen vertegenwoordigt – het vertegenwoordigt elektriciteit. Het WePower-project is een dApp waarmee gebruikers elektriciteit op de blockchain kunnen kopen en verkopen met behulp van slimme contracten. De token (WPR) vertegenwoordigt een bepaalde hoeveelheid energie.

  Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

  Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.