Wat is de Blockchain?

Heel simpel gezegd is de blockchain een database. Maar om het echt goed te begrijpen kan je hieronder net wat meer kennis tot je nemen.

Gratis Crypto HandleidingGratis Online Training

Een Database

Blockchain ziet er ingewikkeld uit, en dat kan het zeker ook zijn, maar het kernconcept is heel eenvoudig. Blockchain is een soort database. Om de blockchain te kunnen begrijpen, is het eigenlijk handig om eerst de database te begrijpen.

 Een database is een verzameling informatie die elektronisch op een computersysteem is opgeslagen. Informatie of gegevens in een database zijn meestal gestructureerd in een tabel-formaat om het zoeken naar en filteren van specifieke informatie gemakkelijker te maken. Wat is het verschil tussen mensen die spreadsheets gebruiken in plaats van databases om informatie op te slaan?

Opslagstructuur

Een groot verschil tussen een typische database en een blockchain is de manier waarop de gegevens zijn gestructureerd. De blockchain verzamelt informatie in groepen (ook wel blokken genoemd). Deze groepen bevatten sets met informatie. Het blok heeft een bepaalde opslagcapaciteit en is bij het vullen gekoppeld aan het eerder gevulde blok, waardoor een datalink wordt gevormd die een “blockchain” wordt genoemd. Alle nieuwe informatie die onmiddellijk volgt op het nieuw toegevoegde blok, wordt gecompileerd in een nieuw gevormd blok en eenmaal gevuld, wordt deze nieuwe informatie ook aan de keten toegevoegd.

De database heeft zijn gegevens gestructureerd in tabellen en de blockchain, zoals de naam al doet vermoeden, heeft zijn gegevens gestructureerd in blokken die aan elkaar zijn gekoppeld. Dit maakt van alle blockchains dus een database, maar niet alle databases zijn blockchains. Wanneer het op een gedecentraliseerde manier wordt geïmplementeerd, maakt het systeem inherent ook het schema van gegevens onomkeerbaar. Als het blok is gevuld, wordt het aan de blockchain bevestigd en wordt het onderdeel van de tijdlijn. Wanneer elk blok in de keten aan de keten wordt toegevoegd, krijgt het een exact tijdstempel toegewezen.

Decentralisatie

Om blockchain te begrijpen is het leerzaam om naar Bitcoin te kijken vanuit het perspectief van hoe het wordt geïmplementeerd. Net als een database heeft Bitcoin een reeks computers nodig om zijn blockchain op te slaan. Voor Bitcoin is deze blockchain slechts een specifiek type database dat wordt gebruikt om elke Bitcoin-transactie in de geschiedenis op te slaan. Wat Bitcoin betreft, in tegenstelling tot de meeste databases, bevinden niet al deze computers zich onder één dak en wordt elke computer of groep computers beheerd door een uniek individu of een unieke groep individuen.

Stel je voor dat een bedrijf een server heeft van 10.000 computers met een database waarin alle klant account informatie is opgeslagen. Het bedrijf heeft een magazijn, al deze computers staan ​​onder een dak en hebben volledige controle over elk van deze computers en alle informatie die erin staat. Bitcoin bestaat ook uit duizenden computers, maar elke computer of groep computers die de blockchain bezit, bevindt zich op een andere geografische locatie en ze worden allemaal beheerd door een enkele persoon of groep mensen. Deze computers waaruit het Bitcoin-netwerk bestaat, worden knooppunten (nodes) genoemd.

In de blockchain heeft elk knooppunt een volledig overzicht van de gegevens die zijn opgeslagen in de blockchain sinds de creatie van de blockchain. Voor Bitcoin zijn gegevens de volledige geschiedenis van alle Bitcoin-transacties. Als er een fout is in de gegevens van een knooppunt, kunnen duizenden andere knooppunten worden gebruikt als referentiepunten voor zelfcorrectie. Op deze manier kan geen enkel knooppunt in het netwerk de informatie die erin is opgeslagen, wijzigen. Daarom is de transactiegeschiedenis in elk blok waaruit de Bitcoin-blockchain bestaat, onomkeerbaar.

 

Als een gebruiker met het transactie record van Bitcoin heeft geknoeid, zullen alle andere knooppunten naar elkaar verwijzen en is het gemakkelijk om het knooppunt met verkeerde informatie te identificeren. Het systeem helpt om een ​​nauwkeurige en transparante reeks gebeurtenissen vast te stellen. Voor Bitcoin is deze informatie een lijst met transacties, maar voor blockchain kan het ook verschillende informatie bevatten, zoals juridische contracten, staats-identiteiten of de productlijst van een bedrijf.

 

Om de manier waarop het systeem of de informatie die erin is opgeslagen te veranderen, moet de rekenkracht van de meeste gedecentraliseerde netwerken het eens zijn over de veranderingen. Dit zorgt ervoor dat alle aangebrachte wijzigingen in het belang van de meeste mensen zijn.

Transparantie

Vanwege het gedecentraliseerde karakter van de Bitcoin-blockchain, kunnen alle transacties transparant worden bekeken door een persoonlijk knooppunt te hebben of een blockchain-browser te gebruiken waarmee iedereen de transacties in realtime kan bekijken. Elk knooppunt heeft zijn eigen kopie van de ketting, die wordt bijgewerkt wanneer nieuwe blokken worden bevestigd en toegevoegd. Dit betekent dat je Bitcoin altijd en overal kunt volgen als je wilt.

Blockchain-technologie lost beveiligings- en vertrouwensproblemen op veel manieren op. Ten eerste worden nieuwe blokken altijd lineair in chronologische volgorde opgeslagen. Met andere woorden, ze worden altijd toegevoegd aan het “einde” van de blockchain. Als je naar de blockchain van Bitcoin kijkt, zul je zien dat elk blok een positie op de ketting heeft die “height” wordt genoemd. Vanaf november 2020 heeft de hoogte van het blok tot nu toe 656.197 blokken bereikt.

Na het toevoegen van een blok aan het einde van de blockchain, is het moeilijk om terug te gaan en de inhoud van het blok te wijzigen, tenzij de meerderheid van de mensen een consensus bereikt. Dit komt doordat elk blok zijn eigen hash-waarde, de hash-waarde van het vorige blok en de bovengenoemde tijdstempel bevat. De hash-code wordt gemaakt door een wiskundige functie die digitale informatie omzet in een reeks cijfers en letters. Als de informatie op enigerlei wijze wordt bewerkt, wordt de hash-code ook gewijzigd.

Meer weten over de veiligheid van de Blockchain?

Welke cryptomunten kunnen potentieel hard stijgen?

Mocht je het spannend en leuk vinden om de potentiële cryptoparels van de komende jaren te ontdekken dan raad ik je aan om snel een kijkje te nemen. Dit is wel de meest risicovolle investering die je kan doen, maar kan potentieel ook de meest winstgevende zijn.